Ковошінг - новий трендовий спосіб очищення волосся

Ще кілька десятків років тому жодна представниця прекрасної статі не могла навіть припустити собі думка, що замість миття голови водою з шампунем можна скористатися очищуючим сухим засобом. А на сьогоднішній день і зовсім рекомендують мити волосся за допомогою кондиціонера, назвавши таку процедуру ковошінг.

Що таке ковошінг?

Ковошінг, ко-вошінг, co-washing (скорочення від англійського conditioner washing) - революційний спосіб миття голови за допомогою кондиціонера для волосся, не використовуючи при цьому шампуню з сульфатами. Іноді таку процедуру очищення волосся називають no-poo (скорочення від no shampoo), тобто миття голови без шампуню, а виключно з кондиціонером.

Більшість шампунів в своєму складі містять ПАВи - поверхнево-активні речовини (лауретсульфат, лаурилсульфат), які при взаємодії з водою утворюють густу, пухнасту піну, що сприяє очищенню волосся і шкіри голови. Однак одночасно з очищення ПАВи вимивають з волосся натуральні масла, висушують волосся і активізують вироблення жиру на шкірі голови. До того ж, поверхнево-активні речовини у деяких жінок викликають алергічну реакцію.

Кондиціонери для волосся також містять ПАВи, але в значно меншій концентрації, яка дозволяє видалити забруднення і при цьому не пересушує волосся і шкіру голови. При систематичному використанні одного лише кондиціонеру волосся стає більш здоровими, міцними, шовковистим і блискучим.

Історія появи ковошінгу

Ковошінг прийшов в європейський б'юті-догляд від африканських жінок, у яких після звичайного миття шампунем виникали складності з впорядкуванням волосся через особливості їх структури - жорсткі кучеряві пасма ставали сухими і неслухняними. Відмовившись від шампуню і залишивши тільки кондиціонер вони помітили, що їх волосся стало м'якішим, гладеньким і слухняним.

З часом до африканських представницям прекрасної статі приєдналися жінки, у яких через постійне фарбування, хімічну завивку, освітлення волосся стало надзвичайно сухим і пористим. А як тільки ковошінг дійшов до голівудських зірок і вони стали захоплено відгукуватися про нього, то така процедура очищення волосся відразу стала трендовою - її масово стали застосовувати і звичайні дівчата.

Якому типу волосся підходить ковошінг?

По-перше, co-washing прекрасно підійде представницям прекрасної статі з кучерявим і завитим волоссям, незалежно від того кудрі природні або отримані в результаті хімічної завивки. Живильні компоненти кондиціонеру прекрасно заповнюють пористу структуру волосся, в результаті чого зникає пухнастість і сухість, волосся стає зволоженим і слухняним.

Особливо ковошінг сподобається власницям пошкодженого, жорсткого і сухого волосся, а також тим хто постійно піддає свої пасма впливу фена і праски. Після проведення процедури ковошінгу таке волосся наповниться вологою, стане більш гладким, полегшиться процес розчісування.

Також приємно будуть здивовані дівчата з фарбованим волоссям, оскільки кондиціонер набагато повільніше вимиває пігмент, ніж шампунь. Завдяки ковошінгу фарбоване волосся стане яскравим, м'яким, шовковистим, сяючим, а також буде легше піддаватися укладанню.

На жаль, ковошінг підходить не всім типам волосся. Бажаного результату не отримають ті представниці прекрасної статі, у кого шкіра голови має схильність до жирності, оскільки кондиціонер не зможе повністю очистити волосся від себума і в результаті проблема жирності волосся тільки посилитися. Власницям тонкого волосся ковошінг також не підійде, так як кондиціонер обтяжить зачіску і створиться враження тьмяного і сального волосся. Однак існує невелика хитрість для власниць жирного і тонкого волосся, які хочуть все ж спробувати ковошінг. Таким дівчатам потрібно нанести кондиціонер по всій довжині волосся, а невелику кількість шампуню на корені.

Правила проведення процедури ковошінг

Звикання до миття волосся одним лише кондиціонером займає певний час, оскільки шкірі голови потрібно перебудуватися. Тому не слід кидати ковошінг на самому початку, проводьте процедуру два-три тижні, тільки так зможете зрозуміти, чи підходить вашому волоссю новий догляд.

Процедура co-washing складається з декількох послідовних етапів:

  1. Гарненько намочіть водою волосся і шкіру голови, так більш рівномірно розподілитися кондиціонер по всій поверхні волосся. Температура води повинна бути трохи вищою, ніж зазвичай. Гаряча вода допоможе краще розчинити жир і забруднення, їх буде простіше змити.
  2. Видавіть кондиціонер на руку, але більше ніж зазвичай. Не потрібно економити, його має бути достатньо багато, тільки таким чином волосся очиститься від забруднень. Нанесіть кондиціонер на шкіру голови, інтенсивно масажуючи протягом 7-10 хвилин. Це дуже важлива частина ковошінгу, оскільки саме масажні руху допомагають очистити голову, без видалення природного жиру. Приділяйте особливу увагу кореням волосся і їх лінії росту, тобто самим жирним ділянкам. Не дивуйтеся - піни не буде.
  3. Далі потрібно взяти звичну кількість кондиціонеру і розподілити його розгладжуючими рухами по всій довжині волосся, акуратно розплутуючи його пальцями так, як Ви зазвичай робите після миття шампунем. Ні в якому разі не робіть «прасуючих» рухів і не рухайтеся проти росту волосся.
  4. Для посилення корисного впливу активних компонентів кондиціонеру його потрібно залишити на 3-5 хвилин і лише потім змити теплою водою. Якщо волосся сильно в'ється або жорстке, то не змивайте повністю кондиціонер, залиште його тонкий шар на волоссі. Експериментуйте, тільки так можна зрозуміти, як буде краще для Вашого волосся.
  5. Для отримання максимального ефекту від процедури ковошінг дайте волоссю висохнути природним способом, без допомоги фена.

Після ковошінгу можна використовувати будь-яку маску для волосся і засоби для укладання. Залежно від того, якими стайлінговими засобами Ви користуєтеся і як часто, з часом можна відчути їх накопичення на волоссі. В такому випадку періодично рекомендується використовувати шампунь, хоча б 1-2 рази на місяць. Найдосвідченіші послідовники ковошінгу застосовують зворотне миття волосся, тобто голову спочатку миють кондиціонером, а потім шампунем. Зворотня послідовність знижує негативний вплив згубних речовин, що входять до складу шампуню.

Ті представниці прекрасної статі, які повністю замінили звичайне миття голови ковошінгом помітили, що якщо залишати трохи кондиціонеру на волоссі, то можна взагалі відмовитися від більшості засобів для укладання, що допомагає одночасно вирішити проблему накопичення додаткових продуктів на волоссі.

Плюси і мінуси ковошінгу

Процедура ковошінга має ряд переваг:

  • сухе і пористе волосся стає зволоженим, пружним і живим;
  • підкреслюються завитки кучерявого волосся;
  • стимулюється кровообіг під час масажування голови;
  • волосся набагато менше плутається і краще піддається укладанню і моделюванню;
  • усувається пухнастість і посилюється блиск волосся;
  • сальні залози шкіри голови не пошкоджуються поверхнево-активними речовинами, які є в складі шампуню, в результаті виробляється менше жиру;
  • завдяки ковошінгу захищається пігмент фарбованого волосся, він не вимивається і не окислюється.

Ковошінг, як і будь-яка інша процедура, має свої мінуси:

  • занадто активне масажування шкіри голови може привести до її пошкодження, особливо в тому випадку, якщо у Вас занадто довгі нігті;
  • в результаті того, що ковошінг усуває пухнастість, створюється враження, що волосся стало менше і що йому не вистачає об'єму;
  • збільшується час на промивання волосся - якщо не до кінця вимити кондиціонер, то волосся буде мати несвіжий вигляд і буде швидше бруднитися;
  • побутує думка, що ковошінг «розслабляє» волосся, в результаті чого воно стає чутливішим до природних агресивних факторів, таким як сонце, холод і т.д.;
  • підходить не всім типам волосся;
  • повністю не змиває засоби для укладання;
  • швидко закінчується кондиціонер, оскільки його для ковошінгу потрібно набагато більше.

Підбираємо кондиціонер для ковошінгу

Як тільки co-washing став трендом в індустрії краси, виробники косметичних засобів для догляду за волоссям відразу ж розробили нові очищуючі кондиціонери. Їх можна відрізнити від інших кондиціонерів по напису cleansing conditioner (очищуючий кондиціонер). Такі продукти для догляду за волоссям містять в своєму складі трохи більше миючих компонентів. Очищуючі кондиціонери дають можливість взагалі відмовитися від шампуню.

Якщо ж у Вас немає змоги знайти очищующий кондиціонер, то спокійно можете приступати до ковошінгу зі звичайним, давно вподобаним засобом, але обов'язково спочатку перевірте його склад. До складу кондиціонеру для ковошінгу не повинні входити силікони, оскільки вони тимчасово роблять волосся блискучим, повністю не розчиняються у воді, в результаті при постійному використанні накопичуються на волоссі, обтяжуючи його і роблячи недоглянутим, млявим і тьмяним. Силікони в кондиціонері можна визначити в списку інгредієнтів по їх закінченню «-cone».

Для процедури ковошінгу підійдуть кондиціонери до складу яких входять:

  • пом'якшувальні речовини (олія зародків пшениці, олія ши і ін.) - зменшують скручування локонів, розгладжують кутикули, роблять волосся неймовірно гладким;
  • протеїни - огортають волосся, захищаючи його від згубного впливу навколишнього середовища;
  • влагоутримуючі компоненти (рослинний гліцерин, пантенол, мед і ін.) - вони сприяють утриманню вологи всередині волосся;
  • зволожувачі (алое вера, амінокислоти та ін.) - прекрасно пом'якшують волосся і надають йому неймовірний блиск.

Кращі кондиціонери для ковошінгу

На сьогоднішній день на косметичному ринку представлено безліч кондиціонерів для волосся. Розглянемо кращі кондиціонери, які були спеціально розроблені для ковошінгу:

Curl Co + Wash Whipped Cleansing Conditioner від Joico (США) - очищуючий кондиціонер для кучерявого і завитого волосся. Кремоподібна текстура кондиціонеру рівномірно розподіляється по всій поверхні волосся у вигляді повітряної піни, яка чудово, але при цьому надзвичайно дбайливо очищує волосся і шкіру голови від різноманітних забруднень, залишків засобів для укладання і жиру. До того ж, кондиціонер чудово живить і зволожує волосся, пом'якшує його, робить шовковистим, еластичним і наповнює здоровим сяйвом. Також очищуючий кондиціонер не висушує волосся, запобігає розпушуванню, усуває ламкість і посічені кінчики. Крім цього, даний засіб чудово захищає волосся від перегріву під час укладання феном або праскою.

Glam Cleansing Conditioner від Dott.Solari (Італія) - очищуючий кондиціонер для всіх типів волосся. Приємна консистенція кондиціонеру дозволяє легко розподіляти засіб по волоссю. Кондиціонер якісно і дбайливо доглядає за волоссям, не викликаючи дискомфорту і сухості. Даний очищуючий засіб чудово зволожує, живить, пом'якшує волосся, бездоганно очищує шкіру голови, освіжаючи її. Після використання кондиціонеру волосся стає надзвичайно гладким, блискучим і доглянутим.

Vieno Sensitive Cleansing Conditioner від Cutrin (Фінляндія) - кондиціонер для делікатного очищення волосся, який не містить в своєму складі ароматизаторів і парабенів. Кондиціонер ефективно і делікатно очищує і доглядає за сухою і чутливою шкірою голови, а також за сухим і пористим волоссям. До складу даного засобу входять мінерали, вітаміни і корисні поживні компоненти, які прекрасно живлять, зволожують і пом'якшують волосся. Кондиціонер заспокійливо впливає на шкіру голови, захищаючи її від негативних зовнішніх факторів, а також усуває сухість, лущення, подразнення, відчуття дискомфорту і стягнутості, відновлює ліпідно-захисний шар. Після використання кондиціонеру волосся стає більш гладким, сильним, еластичним, блискучим, доглянутим і об'ємним.

Дивитися всі статті
ТОП товарів по догляду за волоссям
  • Оригінальна
    продукція

    Ми продаємо тільки оригінальну продукцію від офіційних дистриб'юторів.

    Ви можете перевірити товар при отриманні, під час доставки.

  • Безкоштовна
    доставка по
    Україні від 2500 грн

    Безкоштовно на склад Нової Пошти при замовленні від 2500 грн.

  • Професійна
    консультація
    менеджера

    Наші менеджери професійно проконсультують вас з будь-якого товару, допоможуть підібрати доглядають кошти.

    Вони мають багаторічний досвід роботи в beauty-сфері та регулярно проходять навчання.

  • Накопичувальна
    дисконтна
    система

    Знижка 3% за реєстрацію на сайті.

    Знижки в залежності від суми замовлення:
    5% на замовлення від 5000 грн
    7% на замовлення від 7000 грн

    Також діє накопичувальна система знижок для постійних покупців.

ruua