Пептиди в антивіковій косметиці - таємні агенти краси

Сучасні представниці прекрасної статі, у яких починають проявлятися перші вікові зміни шкіри, намагаються відразу ж підібрати собі anti-age косметику, щоб на довгі роки зберегти свою красу і молодість. Сьогодні на косметичному ринку представлені антивікові засоби з різноманітними діючими компонентами - це пептиди, гіалуронова кислота, кератин, колаген, еластин і багато інших. Пептиди в косметиці для догляду за шкірою обличчя з'явилися порівняно недавно, але при цьому миттєво викликали фурор на б'юті-ринку. Косметологи їх нарекли «таємними агентами краси». А багато хто навіть порівнює ефект від пептидних косметичних засобів з пластичною операцією. Чи так це насправді? Давайте розберемося більш детально.

Пептиди: що це і їх різновиди

Пептиди - це з'єднання амінокислот, які утворюють білок - основний будівельний компонент шкіри. Ці молекули здатні проникати в найглибші шари шкіри і впливати на функціональну активність клітин. Пептиди запускають процеси клітинного омолодження.

До певного віку організм сам виробляє цю речовину. Однак з роками сповільнюється синтез пептиду, притупляються обмінні процеси в організмі, в результаті чого шкіра починає втрачати еластичність і пружність.

Справжній прорив в косметології стався, коли в учених вийшло синтезувати пептиди і додавати їх в креми і сироватки.

Спочатку пептиди додавали тільки в якості антивікового компонента для стимулювання вироблення еластину, колагену і глікозаміногліканів (речовин, які заповнюють простір між волокнами еластину і колагену). Завдяки таким косметичним засобам шкіра ставала еластичною і пружною.

Наступне покоління пептидів просунулося набагато далі - косметика стала боротися з гіперпігментацією, темними колами під очима, надмірною чутливістю шкіри і навіть випаданням волосся.

При виробництві косметичних засобів використовують чотири типи пептидів, частина з яких належить одночасно до декількох типів:

Транспортні пептиди - це вид пептидів, що відповідають за доставку мікроелементів до клітин шкіри. У косметиці такі пептиди використовуються для доставки марганцю і міді, які сприяють загоєнню шкіри, виявляють знезаражуючий ефект. Також транспортні пептиди стимулюють вироблення колагену, збільшують пружність шкіри, роблять її більш здоровою. До транспортних пептидів відносяться:

  • GHK tripeptide, Copper PCA - транспортують мідь, яка важлива для синтезу колагену. Процентний вміст таких пептидів в косметиці має становити 1-2,5%.
  • Manganese tripeptide-1 - пептиди, які захищають шкіру, борються з фотостарінням, ефективно відновлюють шкіру після тривалого впливу сонячних променів.

Сигнальні пептиди - вид пептидів, які стимулюють шкіру до певних дій. Наприклад, якщо в клітинах шкіри знизилася кількість колагену, то пептиди дають сигнал про його недостачу і шкіра починає інтенсивно виробляти колаген. Також активізується і синтез еластину і глікозаміногліканів. В результаті проведених незалежних дослідження було доведено, що косметичні засоби з сигнальними пептидами проявляють вельми помітний ефект: шкіра стає більш підтягнутою, пружною і щільною.

До сигнальних пептидів відносяться більшість пептидів, які використовуються в косметології:

  • Matrixyl - перше покоління пептидів, яке дуже часто зустрічається в косметичних засобах. Цей вид пептидів стимулює вироблення колагену і глікозаміногліканів, які сприяють скороченню глибини зморшок, ущільнюють шкіру і вирівнюють її текстуру. У косметиці зустрічаються в 3-5% концентрації.
  • Matrixyl 3000 - стимулює вироблення гіалуронової кислоти і колагену. Рекомендована 3-8% концентрація в косметичних засобах.
  • Matrixyl synthe'6 - активізує синтез декількох типів колагену, ламініну, фібронектину і гіалуронової кислоти. Вміст в косметиці не більш як 2%.
  • SYN-COLL - пептид, який стимулює вироблення колагену, зволожує шкіру, надає їй пружності. Використовується в 1-3% концентрації в косметичних засобах від зморшок.
  • Syn Tacks - активізує синтез колагену IV, V, VII і XVII типів. Рекомендовано не більше 1% вмісту в косметиці.

Нейротрансмітери - пептиди, які є безпечним аналогом ботулотоксину типу А, але без інвазивного втручання. Такі пептиди розслаблюють м'язи, в результаті чого зменшуються зморшки. Наприклад, корейський бренд Secret Skin випускає косметичну лінію Syn-Ake, назвe якої якраз було дано на честь пептиду-нейротрансмітера, що входить до складу засобів. До нейропептидів відносяться:

  • Argireline - міорелаксант, який розслаблює м'язи обличчя, не порушуючи його природного вираження, робить менш помітними мімічні зморшки і запобігає появі нових. Міститься в косметичних засобах в 3-10% концентрації.
  • SYN-AKE - синтетичний миорелаксант, дія якого спрямована на тривале розслаблення мімічних зморшок, за рахунок блокування передачі імпульсів на м'язи. Найбільш ефективно впливає на зморшки на лобі, між бровами, косі з боків перенісся, зморшки навколо очей. Рекомендовано 1-4% концентрація в косметиці.
  • Inyline - новітній мірелаксант, основна дія якого направлена на боротьбу з мімічними зморшками. Вміст в косметичних засобах не повинен перевищувати 5%.
  • SNAP - пептид-миорелаксант, який розслаблює лицьові м'язи, що викликають активні мімічні рухи. Рекомендовано 3-10% концентрація в косметиці.
  • Leuphasy - зменшує глибину зморшок, за рахунок блокування роботи нейронів, в результаті чого послаблюються м'язи. Крім цього, даний пептид захищає шкіру від дії вільних радикалів. Ефективність Leuphasy збільшується при комплексному використанні з пептидами Argireline і Matrixyl. Процентний вміст в косметиці 3-10%.

Інгібітори (подавлювачі) ензимів - пептиди, які пригнічують активність ензимів, що руйнують еластин, колаген і інші білки, а також стимулюють надлишкову пігментацію шкіри. Дія даного виду пептидів ідентична дії ретинолу. До таких пептидів належать:

  • Progeline - збільшує пружність і еластичність шкіри, знижує глибину зморшок. Процентний вміст в косметиці 0.5-2%.
  • Trylagen - активізує вироблення колагену I, III і IV типів. Рекомендований відсоток в косметичних засобах - 1-5%.
  • Dipeptide-2 і Acetyl Tetrapeptide-5 - стимулюють лімфодренаж. Вміст в косметиці 1-10%.
  • Oligopeptide-20 - пептид, який робить зморшки менш глибокими і зміцнює шкіру.
  • Soybean peptide - активізує вироблення еластину, колагену і глікозаміногліканів, а також зменшує темні кола під очима.

Найбільш ефективні ті косметичні засоби, формули яких містять кілька видів пептидів різних типів. Найкраще, якщо вони будуть в одному засобі, проте можна взяти і кілька продуктів для догляду і наносити їх поспіль.

Дія косметики з пептидами на шкіру

Популярність косметичних засобів з пептидами обумовлена ​​їх позитивним впливом на шкіру. Залежно від виду пептиду, така косметика:

  • зволожує шкіру на глибокому рівні;
  • зменшує зморшки;
  • відновлює мікроциркуляцію крові шкірних покривів;
  • зміцнює стінки судин, чим запобігає куперозу і іншим негативним явищам, пов'язаним з цим;
  • покращує структуру шкіри, збільшує її пружність;
  • стимулює вироблення колагену і еластину, завдяки чому проявляє виражений ліфтинг-ефект;
  • активізує процеси живлення клітин шкіри;
  • захищає шкірні покриви від впливу зовнішніх несприятливих факторів, сприяє виведенню токсинів, а також нейтралізації вільних радикалів;
  • усуває запальні реакції, знімає роздратування;
  • сприяє регенерації шкіри.

Антивікова косметика з пептидами здатна уповільнити процеси старіння шкіри. Однак пептидна косметика не є панацеєю. Її використання не допоможе повністю повернути шкірі молодий вигляд, як в 20 років. Пептиди не мають накопичувального ефекту і впливають на шкіру виключно при застосуванні косметичного засобу. Але результат все одно очевидний.

Особливості антивікової косметики для обличчя з пептидами

Антивікові косметичні засоби з пептидами не мають легкої, танучої основи - частіше всього у них досить насичена текстура.

Навіть якщо процентний вміст пептидів в косметичному продукті невисокий і в списку компонентів вони знаходяться мало не на останньому місці, то це зовсім не означає, що такий засіб не буде позитивно впливати на шкіру, оскільки пептиди надзвичайно активні.

До того ж, антивікові косметичні засоби для догляду за шкірою обличчя з пептидами часто містять не один, а кілька видів пептидів, які по-різному впливають на шкіру: одні активізують синтез колагену, інші відбілюють шкіру, треті відновлюють шкірний покрив, четверті знижують реактивність шкіри.

Поєднання пептидів з іншими компонентами

Фахівці не рекомендують застосовувати пептидні косметичні засоби одночасно з косметикою з AHA-кислотами, оскільки кислоти деактивують вплив пептидів, а також таке поєднання може викликати алергічну реакцію або пересушити шкіру. Особливо це стосується міорелаксантних пептидів, таких як SYN-AKE. Однак якщо зробити хімічний пілінг перед курсом використання пептидної косметики, то це навпаки посилить її ефект.

Проте, такі пептиди як Matrixyl, Argireline і SYN-COLL прекрасно ладнають з кислотами, особливо гліколевою, молочною і гіалуроновою.

Також пептиди не рекомендується поєднувати з косметичними засобами на основі ретиноїдів, оскільки знижується ефективність пептидного косметики.

Правила використання косметики з пептидами

Косметику з пептидами косметологи рекомендують використовувати з 28 років, але якщо ознаки старіння шкіри з'явилися в більш ранньому віці, то можна і раніше. Косметичні засоби з пептидами найбільш ефективні у віці 35-50 років. Менш помітним результат буде після 55 років.

Перед використанням антивікової пептидної косметики необхідно ретельно очистити шкіру обличчя за допомогою скрабів або пілінгів, так як ороговілі клітини заважають пептидам проникати в більш глибокі шари шкіри.

Застосовувати косметичні засоби з пептидами слід курсами по 2-3 місяці. Особливо це стосується косметики з міорелаксантами. Якщо не робити перерви, то може порушитися мікроциркуляція і процеси клітинного живлення тканин.

Ефект від пептидної косметики буде видно не відразу - в середньому повинно пройти мінімум 2-4 тижні регулярного використання. По закінченню курсу ефект буде зберігатися кілька місяців. Тривалість результату залежить від активності міміки, віку та інших індивідуальних особливостей. Через 3-6 місяців курс потрібно відновити.

Косметика з пептидами, як і більшість засобів з активними компонентами, надзвичайно чутлива до впливу світла і повітря, тому її потрібно зберігати в темному місці в щільно закритій тарі.

Кращі косметичні засоби з пептидами

Сьогодні величезною популярністю серед представниць прекрасної статі користується косметична лінія для догляду за шкірою обличчя з пептидами Syn-Ake від корейської компанії Secret Skin. Засоби лінії інтенсивно борються з ознаками старіння шкіри обличчя, стимулюють вироблення власного колагену, розгладжують мімічні зморшки і зменшують вираженість глибоких, проявляють легкий ефект ботоксу.

Також прекрасно зарекомендували себе мультипептідні ампули Forever Young Multi-Peptide Fusion Ampoules від відомої ізраїльської компанії Christina. Цей ампульний засіб створює на шкірі захисний і відновлюючий бар'єр, ефективно омолоджує її, робить менш помітними зморшки, наповнює шкіру життєвою енергією.

Безліч захоплених відгуків отримав і концентрат з пептидами Lift Creator BTX Like від італійської компанії Dibi. Даний пептидних засіб чудово живить, зволожує, пом'якшує і омолоджує шкіру обличчя, відновлює її еластичність і пружність, вельми ефективно розгладжує зморшки.

Варто відзначити і відновлюючий комплекс з гіалуроновою кислотою і пептидами Day Intensive Repair від іспанської компанії Aesthetic Dermal. Даний засіб проявляє антивіковий ефект, інтенсивно відновлює, розгладжує і зволожує шкіру, роблячи її гладкою, м'якою, шовковистою і сяючою.

Що стосується області навколо очей, то потрібно відмітити відновлюючий коригуючий засіб з пептидами і ліфтинг-фактором Reparateur intensif yeux peptides lift factor від французької компанії Academie. Цей інноваційний засіб підтягує шкіру навколо очей, робить її пружною, глибоко зволожує, розгладжує дрібні зморшки, а також зміцнює вії і стимулює їх ріст.

Дивитися всі статті
ТОП товарів по догляду за обличчям
  • Оригінальна
    продукція

    Ми продаємо тільки оригінальну продукцію від офіційних дистриб'юторів.

    Ви можете перевірити товар при отриманні, під час доставки.

  • Безкоштовна
    доставка по
    Україні від 2500 грн

    Безкоштовно на склад Нової Пошти при замовленні від 2500 грн.

  • Професійна
    консультація
    менеджера

    Наші менеджери професійно проконсультують вас з будь-якого товару, допоможуть підібрати доглядають кошти.

    Вони мають багаторічний досвід роботи в beauty-сфері та регулярно проходять навчання.

  • Накопичувальна
    дисконтна
    система

    Знижка 3% за реєстрацію на сайті.

    Знижки в залежності від суми замовлення:
    5% на замовлення від 5000 грн
    7% на замовлення від 7000 грн

    Також діє накопичувальна система знижок для постійних покупців.

ruua