Історія появи пудри


Не дивлячись на те, що саме слово «пудра» до нас прийшло з німецької, тим не менш, в оригіналі воно французького походження. Історія появи пудри нараховує кілька тисячоліття.

Жителі Стародавнього Єгипту були першими, хто став наносити пудру. В античні часи для єгиптян дуже важливо було поділ людей відповідно до кольору шкіри на світлих і смаглявих. Надалі, протягом багатьох століть, молочний та білий колір шкіри вважався одним з найважливіших атрибутів жіночності і краси. Коли в XVI столітті великий живописець Паоло Веронезе на одній зі своїх робіт увічнив знатну даму з її служницею, то він зобразив першу з білосніжною шкірою, а особа другий зобразив засмаглим і смаглявим. В ті часи білизна особи і світла шкіра підкреслювали соціальний статус і повідомляли про приналежність благородної дами, яка відрізнялася від селянок, служниць і інших представниць простолюду, які мали особами обпаленими сонцем. Також асоціювалася білизна з поданням про таких витончених і естетичних речах як перли, біла лілія і сніг, виступаючи символом чистоти і непорочності.

В історії пудри згадується всього про двох основних її різновидах – мінеральної та рослинної. Звичайно, рослинна пудра з'явилася набагато раніше і, як правило, робилася з рису і пшениці, а вірніше з борошна тонкого помелу. Основним правилом було невикористання пудри в тих ділянках тіла, які один з одним стикаються, оскільки її застосування в таких місцях викликало роздратування шкіри.

Жителям Межиріччя і Єгипту в найдавніші часи пудрою служила червона і жовта охра. Доречно сказати, що навіть у наш час її застосовують маса племен з Океанії, Африки та Південної Америки. Жінки Давньої Греції свої обличчя пудрили свинцевими білилами, і такий звичай у них, як і багато чого іншого, перейняли римлянки, поряд з цим пудрилися білою глиною і, навіть сказати страшно, екскрементами крокодила.

Як римський поет Овідій повідомляв, у великій ціні у його співвітчизників була діасразмата – це щось схоже на сучасну пудреницю, вміст якої робилося з суміші бобових і суміші пшеничного борошна. А ми і в наші дні, завдяки Плінієм Старшим, знаємо кілька античних рецептів приготування пудри. А що ж стосується брів і очей, то жителі древнього світу їх підводили грифелями і чорними олівцями або ж елементарно кіптявою спеціальної спаленої есенції. Але все такі атрибути розкоші доступні були тільки багатим і знатним представницям прекрасної статі, а бідні жінки і рабині творили красу, накладаючи з ячмінного тіста з яйцем маски.

Вже в XVII столітті косметику застосовують всі верстви населення. І одночасно мода на пудру відроджується. Її наносили на шкіру, при цьому змішавши попередньо з яєчним білком – і чим було товщі, тим було навіть краще. Але щоб особа схоже на маску Чи не стає, королева Англії Єлизавета I малювала ледь помітні кровоносні блакитні судини. Так само в той час в ходу були книжечки, сторінки яких покриті були світло-рожевою фарбою. Ту папір іспанської та листок відірвавши, можна нею було натерти щоки. Кілька причин існувало для того, щоб пудритися, рум'яний і особа покривати білилами:

        
  • для того, щоб свій вік приховати;
  •     
  • щоб не виглядав при висвітленні канделябрів колір обличчя мертвотно блідим;
  •     
  • потрібно пам'ятати, що гігієнічна культура, також як і медицина в ті часи перебували не на піднесеному рівні, і тому деяким окремим шанувальникам косметики потрібно було під щільним шаром макіяжу заховати сліди віспи та венеричних хвороб, які спотворювали обличчя великої кількості людей того часу.

В Росії пудритися почали за Петра I, який був прославленим любителем всього західного, а грунтовно влаштувався цей елемент косметики в Катерининської епоху. Російські дами і кавалери використовували пшеничне і рисову пудру, яку ароматизували і підфарбовували попередньо. Настільки рясно пудрою покривали голову, що на перуки і зачіски доводилося вдягати спеціальний чохол, в іншому випадку уберегти своє вбрання від білої пилку було не можна. В ті часи витрати пудри були колосальними. Наприклад, в Пруссії, в кінці XVIII століття, всього лише тільки 9 мільйонів всіх жителів цієї держави, витрачали в рік приблизно 91 млн фунтів такої косметики. І тому абсолютно недивний той факт, що революціонери Франції суворо встановили декрет на пудру, оскільки на її приготування йшли рис і пшениця, яких простим людям так не вистачало. На ціле століття практичні нальотом забуття покрилася пудра, оскільки увійшли в моду природний і здоровий колір шкіри і особи. У Великобританії до заборони пудри, як і будь-який інший косметики, руку доклала королева Вікторія, оголосивши косметику і все, що пов'язано з нею дикої вульгарністю.

Свіжим розквітом моди на пудру стало XX століття. Спочатку її активно застосовувати почали театральні актриси, приховуючи на сцені недоліки шкіри, а в подальшому і в повсякденному житті. Потім у Франції, на радість усіх шанувальниць косметики була придумана сучасна формула пудри, основу якої становив тальк. Така пудра була вже без шкідливих домішок, таких як свинець, який викликав при тривалому застосуванні проблеми зі здоров'ям.

По закінченню всього лише кількох десятків років косметична індустрія пережила, ймовірно, більше революцій, ніж за всю тривалу історію життя пудри як такий. Британська компанія Laughton & Sons в 1932 році випустила компактні і зручні пудрениці з спонжем. А в 50-х роках ХХ століття Макс Фактор, знаменитий голлівудський візажист, почав виробляти доступну не тільки для кінозірок, але і для звичайних жінок, буденну версію пудри-основи, яка називалася «PanCake». Ця пудра досить ефективно приховувала майже всі недоліки шкіри. Також однією з перших, дешеву пудру стала випускати Олена Рубіштейн, а на початку 40-х років ХХ століття масове виробництво пудри разом з іншою косметикою стала Елізабет Арден.

І цікавим є той факт, що ще на зорі XX століття випустили під брендом HighBrown першу у світовій історії пудру для чорношкірих жінок.

Виникнення пудри піднесло людям і особливо жінкам надзвичайно зручну можливість мати вигляд на всі сто незалежно від стану і саме тому в арсеналі будь-якої поважаючої себе жінки є пудра або її сучасний аналог.

Дивитися всі статті
ТОП товарів по макіяжу
  • Оригінальна
    продукція

    Ми продаємо тільки оригінальну продукцію від офіційних дистриб'юторів.

    Ви можете перевірити товар при отриманні, під час доставки.

  • Безкоштовна
    доставка по
    Україні від 1500 грн

    Безкоштовно на склад Нової Пошти при замовленні від 1500 грн.

  • Професійна
    консультація
    менеджера

    Наші менеджери професійно проконсультують вас з будь-якого товару, допоможуть підібрати доглядають кошти.

    Вони мають багаторічний досвід роботи в beauty-сфері та регулярно проходять навчання.

  • Накопичувальна
    дисконтна
    система

    Знижка 3% за реєстрацію на сайті.

    Знижки в залежності від суми замовлення:
    5% на замовлення від 5000 грн
    7% на замовлення від 7000 грн

    Також діє накопичувальна система знижок для постійних покупців.

ruua